Chci zhubnout …co třeba aerobik?

Máte-li čas 5x-6x týdně, dvě tři hodinky denně, aerobik a jiné podobné aktivity jsou super volba! Anebo tančete jak o život, či se procházejte po městě sem a tam – energetický výdej je zhruba stejný.

Cože? Myslela jsem že…

Já vím… Teď už vám je asi jasné, že na aerobiku je štíhlá pouze instruktorka, která vede lekce 3 hodiny denně. Během aerobní aktivity totiž spalujete kalorie jen během cvičení – řekněme plus mínus 200 kalorií za 45 minut. Půlka bagetky a veškeré úsilí je pryč, za půl minuty. Co více – v zásadě okamžitě po tréninku se váš metabolismus opět vrátí na normál a to znamená – konec spalovaní tuků!

Víte jak vzniklo slovo aerobic? Koncem 70. let se sešlo pár fitness trenérů, a řeklo si: Když si za to hopsání zleva doprava budeme říkat tolik peněz, musíte to nějak zajímavě nazvat… co třeba aerobic?:-)

Já ale chci zhubnout – jak na to?

Zdravou stravu teď necháme stranou (podíváme se na ní někdy příště), recept co se týče cvičení je jednoznačný – získat více metabolicky náročné svalové hmoty a tedy celkově zrychlit metabolismus. Cca. jeden kg svaloviny navíc spálí za jediný den tolik tuků, co 45 minut aerobiku. V leže na pohovce. To je docela fér nabídka, co říkáte?

Jaký druh cvičení tedy vybrat, pokud chcí zhubnout?

Silový trénink, tj. posilování (např. intenzivní kruhový trénink) zrychlí váš metabolismus na další den či dva po tréninku. Tuky tedy spalujete nejen během tréninku, ale i během následujících hodin a dnů, třeba doma v křesle s knížkou v ruce. Nejenže ušetříte čas, ale rychleji a trvaleji dosáhnete kýženého efektu, tj. spalování tuků, nehledě na x jiných „bonusů”, které vám silový trénink přinese. Bez hladovek a diet! Bojíte-li se, že se z vás stanou kulturistky/babochlapy, mohu vás jen uklidnit – je to další z častých mýtů ohledně silového tréninku. Závisí na zvolené metodě!

Pokud máte v týdnu na cvičení čas 2x-3x týdně, 45 minut až hodinu, funkční silový trénink je jasná volba!

Nezapomeňte však, že se nezlepšujete na tréninku, ale mezi jednotlivými tréninky – když zvýšíte počet tréninků týdně nebo jejich intenzitu, je třeba prodloužit i čas na odpočinek!