S věkem přicházíme o sílu

Často dostáváme e-maily od starších dam a žen, které by chtěli začít cvičit, ale mají pochybnosti, jestli je funkční trénink pro ně to pravé, jestli to zvládnou, jestli je to vůbec dobrý napad…

Nejenže je to dobrý nápad, ale je to téměř nutnost! S přibývajícími léty slábneme, kondička klesá, kila přibývají, kosti už nejsou tak pevné jako dříve, zyšuje se pravděpodobnost zranění a případná rehabilitace trvá déle a déle. Náš funkční trénink navštěvuje řada paní či starších dam, a můžeme jednoznačně říci, že jim pravidelné cvičení jen a jen prospívá.

Silový a kondiční trénink pro seniory – aktivní stáří

Cvičení je potřeba začít správným pohybem, srovnáním dysbalancí (např. za využití FMS). Trénink samozřemě musí být progresivní, přizpůsobený aktuální kondici klienta. Z tohoto důvodu začínáme jednoduchými cviky s vlastní vahou, a postupně přidáváme cvičení se závažími.

Neocenitelné benefity přináší především cvičení s kettlebells. Například cvik zvany Turkish Get Up (TGU) je kompletním cvikem pro celé tělo, pružnost, pohyblivost, sílu, správné držení těla atd. Jeden jediný cvik, a tolik pozitiv, to snad nemůže být pravda, říkáte si – vyzkoušíte, uvidíte. Přidejte k tomu pár cviků zvaných swing, a kondička jde rychle nahoru, kila dolů!

Plusy pravidelného cvičení:

• Více (funkční) síly! Budete lépe zvládat každodenní úkony

• Pevné kosti- menší rizíko zranění

• Rychlejší proces regenerace

• Přibudou svaly, nadbytečného tuku ubyde – s věkem klesá naš aktivita a zpomaluje se metabolismus – cvičení ho můžete opět nastartovat!

Paní a dámy z Funkčního tréninku jednoznačně hlasují pro Vita Activa, aktivní, plnohodnotný život – a je úplně jedno, jestli vám je dvacet, čtyřicet nebo šedesát! Vnučky, dcery, maminky, babičky, pusťe se do cvičení, dnes!

Justyna