Často se mě moje holky ptají, jestli jim náhodou nenarostnou ze cvičení na Funkčním tréninku velké svaly a nezmění se v „babochlapy”.

V tomto článku se tedy podíváme na to, jak to s těmi svaly je a jestli se opravdu je čeho bát.

Na Funkčním tréninku se věnujeme hlavně tomu, čemu se říká “obecný fitness” (general fitness). Na lekcích pracujeme na zlepšní kondice, abychom se lépe hýbaly, zbavily se nadbytečných kil, netrpěly bolestmi zad, kolen, lépe zvládaly každodenní aktivity, zesílily, zredukovaly stres atd.

Primárně nám jde o zdraví, ne estetiku – ta je vedlejším produktem cvičení.Tělo, které dobře funguje dobře vypadá. Procvičujeme tedy pohyb, ne svaly. To, že ve cvičení využiváme též jednoruční činky, velkou činku či kettlebells z nás ještě nedělá kulturistky.

Vybudovat “velké” svaly není jednoduché

To že vám v prvních fází cvičení mohou narůst nějaké svaly je normální. Pokud jsi po většinu života moc nesportovala a vyhýbala jsi se jakémukoliv posilování, začnou se ti pomalu rýsovat svaly tam, kde by přirozeně měly být.

Vybudovat kulturistické svaly však není vůbec jednoduché. Zkus se na chvilku zamyslet – potkala jsi někdy muže, který by ti řekl, že „musí přestat cvičit, protože už má příliš velké svaly”?

Proč se ženy bojí, že jím narostnou „velké svaly”? Proto, že se nikdy o to nepokoušely a nevědí, co všechno to s sebou obnáší. Muži moc dobře vědi: Speciální tréninkové programy na nárůt svalové hmoty, spousta jídla, nejrůznější výživové doplňky, dostatek regenerace a spánku… A to jsou k nárůstu svalů ve srovnání s námi ženami geneticky a hormonálně predisponováni.

Drahé ženy, pokud neužíváte anabolické steroidy (samozřejmě že ne!), spala bych klidně!

Volím pevný zadek!

Co chtějí ženy? Muži říkají: Ženy nevědí, co chtějí a nedají ti pokoj pokud to nedostanou. Nechme tento vtip stranou, a zeptejme se vážně: Co ženy chtějí?

Ženy se chtěji líbit.

Sobě, svému manželovi, přitelovi, prostě obecně. Spousta žen si myslí, že cesta k lepší postavě vede přes diety a hubnutí. Jaký je však cíl? Jde ženám o „menší verzi“ sebe samé – hlavně ať váha ukazuje méně kilo, jedno že budu mít ochablé svaly, nebo chtějí celkovou transformaci svého těla, jejíž součástí budou i „funkční svaly“?

Štíhlá a hubená žena nemusí být ještě nutně fit – může mít například ochablý zadek, celulitidu a na bříšku tuk. Fit ženě naopak ochablý zadek nehrozí – má zadek jak ze železa, pevná stehna, štíhlý pas, jasnou definici ramen… Bez svalů by nejen nevypadala dobře, ale co je důležitější – nebyla by schopná zvednout kočárek při nástupu do MHD, hodit si nahoru kufr ve vlaku, odnést těžká nákup či stokrát za den zvednout neposedné děťátko a jiné, de facto fyzicky náročné aktivity, které dělají ženy na celém světě každý den.

Hubnutí versus transformace těla

Vždycky mě překvapuje a zároveň fascinuje, že ženám vlastně více vadí svaly než tuk. Skrytou obavu můžeme vlastně přeložit jako „jsem sice obézní, ale hlavně ať nenarostou mi svaly”.

Není to náhodu další výmluva,

 proč nemůžeš mít tělo, jaké chceš? Odmítáš být sexy, silnou, sebevědomou ženou, která se nestydí za svoje tělo jen proto, že se bojíš „svalů“?

Úspěšná transformace ženského těla ve fit tělo vyžaduje změnu přístupu. Přestaň se soustředit na „hubnutí“ a soustřeď se na změnu kompozice svojeho těla – méně tuku, více svalů. Ano, chceš mít více svalů. Čím více máš svalové hmoty, tím rychlejší je tvůj klidový metabolizmus a o to více tuků spaluješ. Jasné? :-)

Vykašli se na hladovky, uprav rozumně svůj jídelniček (nikdy nepřecvičíš jídelní stůl plný fast foodu!) a pusť se do cvičení!

Ženy, zvedejte těžké váhy a vypadejte božsky!

Pokud opravdu chceš transformovat své tělo, musíš „bezpečnou zónu“ barevných kilových činek a nenáročného cvičeni bez výsledků opustit a začít opravdu makat v tělocvičně a pracovat na funkční síle, upotřebitelné v každodenním životě.

„Velká síla” nemusi nutně znamenat velké svaly (plati to i obráceně). Jinými slovy – budeš vypadat nenápadně a nejednoho chlapa překvapíš, tím co dokážeš. Moderní fitness pro moderní ženy!

Silový trénink rozhodně neznamená vzdát se ženskosti, naopak. Ideálem krásy a zdraví nechť není vychrtlá koza, ale fit tělo gazely. Každá z nás ten potenciál v sobě má, jen o tom některé neví. Úlohou funknčního tréninku je tento potenciál pomoc objevit a rozvinout! Ženy sobě!

O autorce:

Justyna K. Macková,

zakladatelka a šéfinstruktorka Funkčního tréninku Praha


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva