V lednu, únoru a březnu praskají fitness centra ve švech. Řada z nás si dává do nového roku spoustu předsevzetí – „začnu pravidelně cvičit, zhubnu pár kilo, už žádné dortíčky, žádný alkohol, a tohle, tohle je vážně úplně poslední cigareta.“ …Kolika z vás však vydrží tato předsevzetí až do konce roku?!

Dan John ve svojí zábavné a poučné knize Never Let Go. A Philosophy of Lifting, Living a Learning píše: Každý z nás má silou vůli, jenomže…. její kapacita je omezená.

Funkční trénink - klrásná sílaNemám silnou vůli“

Celý den musíš o něčem rozhodovat: V kolik vstávat co snídat co obléknout dětem do školy úkoly v práci nakoupit na večeři  děti  kočka  manžel pes…

Není pak divu, že odpoledne či večer již nemáš čas, chuť, sílu ani vůli jít na nějaký hloupý trénink. Musela si zařídit x důležitějších věcí, a tvoje „kapacita silné vůle“ je na dnešek úúúplně vyčerpaná.

Co s tím udělat? Zjednodušuj!

1. Stanov si jasné priority

Měj jasno, co je pro Tebe důležité.  Vyber si 1 či 2 konkrétní a reálné cíle na rok. Pokud chceš změnit 20 věcí najednou, neuspěješ ani v jedné.

2. Přenech rozhodování odborníkům

Pokud je tvým cílem dostat se do kondice a zlepšit svoji postavu, najdi si někoho kdo ti s tím pomůže trenéra, který ti udělá jasný tréninkový plán. Pak máš jasno: „Aha, dnes je pondělí, takže mám v programu kliky, dřepy, přítahy na TRX a  swingy s kettlebell“. Doma se sama k cvičení nedonutíš, je potřeba vedení, motivace …a často i trenér s rákoskou :-)

3. Pravidelnost!

Holky mi říkají: „Já se prostě musím zapsat na pravidelné tréninky, jinak to nevydržím“. Většina z nás potřebuje mít jasný harmonogram – víš například, že v pondělí a ve čtvrtek máš trénink a prostě jdeš, není co řešit. Nečekej jestli ti náhodou vyjde na cvičení čas – udělej si ho! Je lepší hrát na piáno 3x týdně pár minut než jednou za měsíc dvě hodiny!

4. Odškrtni si „splněno“ už ráno“

Pokud jsi večer úplně mrtvá,  a myslíš jen na to najíst se a spát, zkus ranní tréninky! Lepší vstát o něco dříve a mít „splněno“ – máš jistotu, že Ti do toho nic během dne „nevleze” a nevynecháš (opět!) cvičení.

5. Podpora okolí

Řekni všem kolem sebe o změnách, které chceš udělat. Kolegům z práce, kamarádkám, sousedům, paní v obchodě, všem. Čím  více lidí o tom ví, tím lépe.

„Přestávám kouřit, běda vám, jak mi nabídnete cigaretu, a běda mi jak si jí vezmu!“ A třeba se i vsaď – „jestli nezhubnu do 3 měsíců 5 kilo, sním na posezení tuhle konzervu žrádla pro kočky“ (brrrr!). Pošli to všem známým mailem, napiš to na Facebook,  a uvidíme, jestli to zvládneš!

Pokud využiješ v každodenním životě alespoň některé z těchto doporučení, tvůj život se zjednoduší, rozhodováni nebude tak těžké (protože ho bude méně!), a hlavně – nestane se ti, že vzdáš po pár dnech či týdnech něco, na čem jsi pracovala, jen kvůli nedostatku silné vůle. Šetři si ji na důležité věci!

Všem čtenářkám přeji  chytře využitou zásobu vůle na cestě ke změnám!

Jak říkáme s holkama na Funkčním tréninku (a paní na plakátě na našich dveřích): We Can Do It! – Dokážeme to!

O autorce: 

Justyna K. Macková

zakladatelka a šéfinstruktorka Funkčního tréninku Praha

StrongFirst Certified Team Leader

 


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva