Motto: „Udělej tolik těžké práce, kolik je možné, tak často, jak to jde, zatímco zůstaneš tak odpočatý, jak to jen jde.“

Zatsiorsky

Jak udělat první shybPo prázdninové pauze jsme s našimi ladies řešily shyb. Že s ním některé bojují, že ho neudělají, že to nejde…že se zasekly, že to cvičí a nevidí zlepšení.

Hmm… Ukaž mi tréninkový zápisníček, ve kterém si zapisuješ svoje tréninky, a podíváme se na to. Nemáš zápisníček, nepíšeš si tréninky? Jestli k trénování shybů přistupuješ stejně jako k zapisování tréninků, o čem se bavíme? Pravidelný tréninkový deník je nutnost!

Věř mi- pokud to opravdu cvičíš, je to na hrazdě vidět. Nestačí, když se budeš „pokoušet“ o shyb 2x týdně v tělocvičně. Já tě na to připravím, ukážu jak, dám dobré tipy, ale zbytek je tvoje práce. Neudělám ho za tebe.

Níže pár tipů pro holky, které bojují s prvním shybem.

 

8 tipů na shyb – když ho neuděláte…

 1. Vybuduj základní „tahací“ sílu a „jádro“

Jak udělat první shybZačni pracovat na horizontálních tazích, např. na TRX, na kruzích, v parku na prolézačkách.  Máme to s Pavlem ověřené – studenti, kteří udělají 10-15 horizontálních tahů, nemají se shybem problém. Než jsem začala pracovat na prvním shybu, makala jsem 3 měsíce na kruzích, až jsem byla schopna dát přes 80 horizontálních tahů za 15 minut.

Tip od Pavla- pokud máš doma TRX, nebo jiný závěsný systém- nejdřív vyzkoušej svoje maximum na horizontální přitahy, a pak rozjeď 4 týdenní program Fighter’s Pullups (program je sice zaměřený na shyby, ale t neva – místo nich dělej horizontální tahy, zbytek zůstává stejný.) Po ukončení programu si dej 2 dny pauzu a ověř svoje nové maximum.

 2. Máš nadváhu? Zhubni!

Nebudeme chodit kolem horké kaše- pokud máš kila navíc, bude pro tebe hodně těžké udělat shyb. Co nejdříve pořeš stravu a začni se konečně stravovat jako dospělý člověk.

3. Hrazda

Jak udělat první shybHrazda doma je nutnost. Nejlevnější seženete už kolem 300 Kč.

V případě že ji opravdu (!) nemáš kam dát (jsi v pronájmu, máš špatnou šířku dveří atd.), udělej malý výzkum ve svém okolí, určitě nějakou hrazdu najdeš.

4. GTG- anebo „udělej tolik těžké práce kolik je možné, tak často jak je to možné, nikdy ne do selhání“

Než jsem udělala svůj první shyb, zkoušela jsem ho udělat kdykoliv jsem šla kolem hrazdy. Jelikož máme hrazdu v kuchyni (jsme divní, já vím), tak jsem na ní visela docela často…

Jsi celý den v práci? Zkus pár opakování ráno před prací, pár v gymu odpoledne, pár doma po práci. Kdykoliv máš příležitost- trénuj!

5. Začni podhmatem

Shyb podhmatem (tzv. Chin Up) je jednoduší než nadhmatem (Pull Up), více se zapojuje biceps. U podhmatu bude úchop užší než na šířku ramen. Jakmile uděláš 10 shybů podhmatem, začni pracovat na shybu nadhmatem.

Jak udělat první shyb6. Dopomoc partnera

Ptáš se, proč neděláme na tréninku shyby na gumě nebo s držením nohou zezadu? Protože:

    • Ztratíš „holllow“ pozici (propojení spodní a horní části těla, což je jedním z největších přinosů shybu – ano, shyby jsou jendím z top cviků na břicho!)
    • Budeš se odtlačovat nohama od gumy, místo abys tahala svoje tělo nahoru

Co dělat? Popros někoho z nejbližšího okolí, ať ti pomůže- chytne tě za horní čast zad (ne za kotníky!) a lehce pomůže nahoru. Nejde o to, aby tě partner tlačit nahoru, ale aby ti dal jen tolik pomoci, kolik je potřeba. Pokud je to spíš pressovací trénink pro partnera než shybovací trénink pro tebe – mrkni a splň nejdříve bod 1 a 2.

7. Priorita aneb “pokud je všechno priorita, tak nic není priorita”

Netýká se jen shybu, ale všeho, na čem zrovna pracujetš. Člověk nemůže být dobrý ve všem naráz, sorry – budeš dobrá jen v tom, na co se zrovna soustředíš, na čem pracuješ, co aktuálně cvičí (wow, překvapení!). Pokud se kromě silového tréninku připravuješ ještě na marathon, tancuješ, plaveš, tančíš u tyče, chodíš na kickbox, pak už nebudeš mít sílu na shyb. Srovnej si priority. Jedna z nejlepších rad, kterou ti mohu dát, je „méně je lépe“.

Totéž platí i pro silový trénink- dej si jeden hlavní cíl (!), žádný dlouhý seznam. Když jsem trénovala na klik na 1 ruce, bylo mi jasné, že svoje oblíbené military pressy musím nechat stranou.

8. Převezmi zodpovědnost za svůj život!

Furt si stěžuješ – na rodiče, že jsi měla špatné dětství, na partnera, že o víkendu sedíš doma, na práci, že tě omezuje? Přestaň! Převezmi zodpovědnost za sebe i za svůj život.

Chceš udělat shyb? Dost bylo fňukání, pusť se do práce! Pracuj dlouhodobě a pravidelně na shybu, pořeš stravu, spánek a regeneraci a výsledek bude!

A rozhodně stojí to za to. Každá žena by měla dělat shyby, a každá z nás má na to, aby ten shyb udělala!

V 2. části článku se podíváme na efektivní metody zlepšování ve shybech, kdy už první shyb máte dávno za sebou!

Zdar a sílu!

Justys

PS: Výsledky uvedené metodiky a práce níže!


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva