Hledání cesty

Funkční trénink Praha- cvičení pro ženy v Praze

Trápily mě bolesti páteře, přidaly se bolesti hlavy, bolely mě klouby. Během pěti let jsem postupně přibrala 15 kg. Mělo to vliv i na moji psychiku. Cítila jsem se mizerně.

Měla jsem pocit, že přežívám ze dne na den. Rehabilitace a léky moc nepomáhaly a zdravotní stav se výrazně nelepšil. Pochopila jsem, že pokud nezměním zaběhnutý životní styl, bude to už jenom horší a s tím jsem se nechtěla smířit.

Začala jsem doma cvičit. Ráno jsem vstávala o půl hodiny dřív, abych se stihla protáhnout, než půjdu do práce. Dělala jsem sice něco pro své zdraví, ale bylo často s velkým přemáháním. Moje kamarádka Dana, která na tom byla se zdravím podobně jako já, mi navrhla, že bychom mohly začít chodit cvičit „někam“ společně. Hledaly jsme, co by nám oběma vyhovovalo.

V dubnu 2012 mi od Danky přišel odkaz na internetové stránky funkčního tréninku. Napsala mi, že by to chtěla zkusit a jestli s ní nezajdu na zkušební hodinu. Neměla jsem představu, co cvičení obnáší, ale domluvily jsme se, že si na příští týden zarezervuje termín.

Na startu

Moje cvičení v gymu Funkčního tréninku Praha u Justyny odstartoval rok 2012. Musím přiznat, že na první hodině jsem měla smíšené pocity.

Justyna nás přivítala s úsměvem a zeptala se, co od cvičení očekáváme. Řekla jsem, že si chci zlepšit kondici, a dát do pořádku zdraví. Upozornila jsem ji ale, že jsem se sportu v minulosti nikdy moc nevěnovala a tomu taky v té době odpovídala moje kondička. Tenkrát mi řekla: „Uvidíš, že za nějaký čas všechno tohle zvládneš taky.“

Ten den jsem tomu moc nevěřila. Uvědomila jsem si, kolik je mi let a kolem sebe jsem viděla cvičit holky o hodně mladší. V hlavě se mi honilo  –  to nedokážu, tady nepatřím. Ale absolvovala jsem rozcvičku a pak zkoušela cvičit první kliky – u zdi. Pořádný dřep mi dělal potíže. Cítila jsem, jak mě v pohybu omezují zkrácené svaly, bolavé klouby a přebytečná kila.  Ale přesto, nebo právě proto, jsem se rozhodla, že to zkusím. S Dankou jsme začaly na funkční trénink chodit dvakrát týdně.

Jdu správným směrem

Už po měsíci jsem se cítila mnohem líp. Klouby mě už tolik nebolely, uvolnilo se zablokované rameno a já jsem začala postupně trénovat TGU a mrtvé tahy. Přitom jsem pokukovala po holkách, jak si užívaly závěrečné kardio s  železem. Nesrovnávala jsem se s nimi. Zatím mi stačilo, když mi Justyna naložila na tréninku nový obtížnější cvik nebo zvýšila počet opakování a já jsem to zvládla. Učila jsem se soustředit na správné provedení jednotlivých cviků, správně dýchat a vnímat svoje tělo.

Malé zastavení

Uplynuly tři měsíce. To už jsem cvičila celé TGU, kliky jsem přesunula od zdi na step a začala trénovat swingy. I váha šla dolů. Sice jen o necelá 3 kg, ale oblékla jsem kalhoty, které jsem vyřadila ze svého šatníku, protože jsem se už do nich nevešla. To už jsem věděla, že tohle cvičení je to pro mě to „pravé ořechové“. Do konce roku bylo dole dalších 8 kg (a to bez drastických diet).

Jdu dál

Na každý trénink se těším. Dnes zvládnu v pohodě 20 poctivých kliků. Začala jsem pressovací program a věřím, že za nějaký čas udělám svůj první shyb. Už nepochybuji, že to zvládnu. Nějakou dobu to sice ještě potrvá, ale to nevadí. Vím, že cesta, na kterou jsem se vydala, je dlouhá, ale nejsem na ní sama.

Funkční trénink Praha - cvičení pro ženy

Justyna, která je srdce gymu, dohlíží na to, abych šla správným směrem  a usměvavé pohodové holky mi předávají pozitivní náboj. Cítím se mezi nimi dobře a vůbec neřeším věkový rozdíl, který mezi námi je. Zlepšilo se mi zdraví a zklidnila mysl. Tak pokračuju s radostí dál.

Poznávám své možnosti a stále mám před sebou nové výzvy a nové cíle. Můj kompas je moje zdraví a taky moje váha (šla dolů o 19 kg). Snažím se i doma zorganizovat si čas tak, abych si mohla podle možností a nálady zasportovat.

Přidal se ke mně i můj partner.  Máme moto: „Každý krok se počítá“. Jednou týdně zajdeme na „benďasek“, občas na bazén. Míň využíváme MHD a víc chodíme pěšky. Můj báječný chlap moc dobře vaří a je někdy těžké odolat jeho „mlsotám“. Upravili jsme trochu jídelníček a i jemu se tak podařilo během léta snížit váhu o 7 kg.

Ohlednutí zpět

Funkční trénink mi změnil život. Vrátil mi zdraví – to je to nejdůležitější. Kondici, jakou mám dnes, jsem neměla ani ve třiceti. Líp zvládám stres a taky jsem zvolnila životní tempo. Těším se na každý den. Už nepřežívám, ale žiju a užívám si.

A taky můžu říct, že po všech možných a nemožných dietách, které jsem v životě vyzkoušela je funkční trénink pro mne ta správná cesta, která mě konečně přivedla ke změně životnímu stylu. Podařilo se mi zhubnout, ale co je pro mě důležitější i váhu udržet. A to je skvělé. Danka letos musela na čas cvičení přerušit, ale těším se, že se brzy vrátí mezi nás. Jsem jí nesmírně vděčná, že mě na funkční trénink přivedla.

O autorce: Vlaďka H., 57 let, administrativní úředník ve státní správě, 4 děti (39, 37, 35 a 17 let), začala cvičit v dubnu 2012.


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva