Modelová situace (a rozhodně ne jediná):

Kamarádka na tréninku dělá přítahy na TRX, je vidět, že opravdu maká, dává do toho všechno. Už je skoro u stěny, za dobu, co chodí, je to neskutečný pokrok.

„Ty jo, dobrý!“ říkám uznale.

„Ále, to je teprv šestej,“ pípne ona.

Proč sami sebe shazujeme? Jsou to roky vynucené falešné skromnosti ve škole i v práci, kdy každý, kdo se dokázal pochválit a ocenit, byl za nafoukance? Proč jako odpověď na upřímně míněnou pochvalu často slýcháme „Ale, prosím tě“, „To nic není“, „To byla jen náhoda“, „Dneska vypadám hrozně“ atd.

Milé dámy, vykašlete se na to, ideálně úplně, ale aspoň při tréninku! 

Když vás někdo pochválí, řekněte prostě „děkuji“ a dovolte si mít z pochvaly radost. Nikdy jsem nezažila tak podporující a přátelské prostředí jako v dejvickém gymu, tak umlčte toho pochybovačného skřeta ve vaší vlastní hlavě a až vám zatleskají za první dřep/shyb/klik, tak si to užívejte.

funkcni-trenink-Praha-cviceni-pro-zenyKaždý malý krůček se počítá a až si zpětně budete listovat tréninkovým deníkem, budete na sebe pyšné – i proto je důležité vést si deník :) Když se podívám do toho svého: 14 dní mi trvalo, než jsem se vůbec zvedla ze spodní pozice dřepu s 8 kg, po dvou měsících od prvního velmi nejistého dřepu udělám 5 čistých dřepů s 12 kg. Už víc než měsíc dělám kliky o stěnu, vím, že to na zem bude trvat dlouho, ale jednou tam budu.

Každá máme jinou výchozí pozici. Některé z nás se hýbaly celý život, dělaly atletiku, plavaly… Jasně, že se pak tělo chová úplně jinak než u kanclkrysy (bez urážky, jsem jedna z nich), která se roky nebo desítky let nehýbala. Někdo si s sebou přinese potíže s pohybovým aparátem, které se nejdřív musí napravit. Možná ta cesta na druhou stranu gymu mezi pokročilé bude pomalá, ale pořád to bude cesta, pohyb, vývoj.

Nechodíme přeci cvičit, abychom závodily s někým dalším, ale abychom se zlepšovaly, lépe fungovaly a lépe se cítily. Každým tréninkem vyhráváte nad svým línějším já.

Myslete na to, co jste už dokázaly, ne na to, co ještě nedokážete. Protože toho bude vždycky dost, i když budete superpokročilé.

O autorce: 

Markéta Š., kanclkrysa. Cvičí pravidelně od dubna 2014. Na FuTru si spravuje záda a čistí hlavu. Ve volném čase čte, píše a prohlíží si nově nabyté svaly :-)

PS. Všem doporučujeme blog Markétky: www.paleolifestyle.cz


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva