Cvičím od října 2013 a stále mě to moc baví. Měla jsem pár pauz, z toho ta nejdelší byla půlroční. Od ledna tohoto roku jsem se do toho „opřela“ asi nejvíc. Svým způsobem za to může i Whole 30 a nový náhled na věc…

Proč jsem do toho vůbec šla?

Důvody k vyzkoušení Whole 30 byly poměrně jednoduché. Vleklé zdravotní problémy, neustálé stravovací boje, vyvažování stresových a zátěžových situací sladkými berličkami…

Samotnému počinu předcházelo přečtení knížky “Jídlo na prvním místě“. Snažila jsem se „pochopit jídlo“ a procesy v těle. Jak co funguje a co v mé stravě ovlivňuje chod organismu. Tenhle vhled mi hodně pomohl v začátku.

Zvykačka a odvykačka

Whole30První týden byl prakticky bez problému. To, že jsem se do toho vážně pustila, ve mně vyvolalo silně euforické pocity, které mě zachránily.

Druhý týden mi dal zabrat. Zažívala jsem obrovské propady energie. Byla jsem hodně unavená a někdy jsem si musela lehnout i přes den. Bolelo mě celé tělo, svaly, byl to jiný a nový druh tělesné bolesti. Taková menší odvykací kúra. Připisuji to zvykání si těla na stravu bez cukru. Především v prvních týdnech jsem velmi omezila ovoce (bacha na příjem cukru!), abych si zbytečně nestartovala chutě na sladké. A vyplatilo se.

Třetí týden už šel, byla jsem zaběhnutá a ve čtvrtém týdnu též bez problému. Pouze v posledních dnech jsem měla chutě překračovat denní porce oříšků s vidinou toho, že už to mám vlastně skoro za sebou. Odolala jsem až do konce.

Ohledně pití, prolévala jsem se zeleným čajem a domácími čaji z bylinek. Voda je prý nejlepší anabolikum, byla tedy i mým pomocníkem. Káva též zůstala, espresso ve velmi omezeném množství.

Co mi Whole 30 dalo?

Funkcni_trenink_Praha_zdrava_vyzivaZískala jsem ustálený přísun energie během dne. Žádná ospalost, ranní tréninky se stávaly týden od týdne jednoduššími, bez bolesti celého těla. Ráno jsem se v pohodě budila a hned bez problémů fungovala. Odrazilo se to taky na psychice. Byla jsem víc v klídku, moje „nerváctví“ obrousilo hrany.

Ač to nevypadá, bylo velmi jednoduché se stravovat. Je přesně dáno, co smíte a co nesmíte. TEČKA. Zúžil se výběr a paradoxně nastala větší volnost. Měla jsem velký přehled o tom, co ve mně jaké jídlo vyvolá. Ztratily se známé vlčí hlady a přejídání se. Jídlo se stalo menším obřadem, kdy jíst znamená soustředit se pouze na jídlo (ne na počítač, televizi, skripta…).

V neposlední řadě přišel i úbytek tělesných proporcí. Během měsíce jsem spadla cca o jednu velikost oblečení. Nejvíc se to projevilo v oblasti břicha. Na váhu jsem nestoupala, přišlo mi to bezpředmětné. Ztratily se též jakékoli problémy s pletí. Pleť se vyhladila, vytratily se ekzémy.

Dobrý pocit z dobře vykonané práce.

Co Whole 30 “vzalo”?

Pochybnosti, závislost na sladkém, větší volnost a přehled o tom, jak a z čeho funguji.

Argumentační okénko:

VŽDYŤ NEMŮŽEŠ NIC JÍST!

Nesouhlasím. Škála potravin je opravdu velká. Jde jen o to, nebýt lenoch. Naučit se používat nové bylinky, zeleninu a jinak je připravovat. K Whole 30 patří každodenní příprava jídla, krabiček s sebou a záchranných svačinek po kabelkách. Nakupuji ráno cestou z FuTRu a vařím po večerech. Nic víc, nic míň.

VŽDYŤ TO NEJDE VYDRŽET!

Funkcni_trenink_Praha_AdelaPKdyž se chce, tak to jde. Whole 30 jsem začala ve zkouškovém. Byl zde tedy tlak psychický. Ze dvou tréninků jsem začala chodit na tři tréninky, byl tedy i tlak fyzický. Z tréninku do práce, jak jistě všechny dobře znáte a ano, podařilo se.

Není to jednoduché, ale ten pocit poslední den programu je k nezaplacení. Je to vítězství nad vlastní hlavou.

Jděte do toho!

Je to jen 30 dní. Třicet dní, kdy nad sebou vládnete přísnou sebeláskou. Podporu hledej především v sobě, nikdo jiný to za Tebe neudělá! Whole 30 jídelníček razím dál, dokud nepoleví zdravotní problémy.

Zdar a sílu ladies!

Adél

O autorce: Adéla P.:

Funkční trénink Praha_ Adela_PStuduje ČVUT obor architektura stavitelství. Díky škole moc pohybu neměla (vysedávání u PC nad výkresy…). Od října 2013 cvičí Funkční trénink Praha a stále jí to moc baví:

“Teď už je to na úrovni NEJÍT NA TRÉNINK = MORÁLNÍ KOCOVINA☺.”

Díky Justys a celému teamu FuTRu (a Petru Červenému za doporučení FuTRu!)

PS. Adél má vlastní značku šperků (velmí originální! – pozn. Justys), podívejte se na www.adelapeclova.cz


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva