Už nejsem nejmladší, taky žádný lamač rekordů, ale k pohybu mám celoživotně poměrně pozitivní vztah. Za mlada (tj. v minulém století :-), jsem provozovala různé sportovní aktivity (závodní plavání, sportovní gymnastika, kolo, lyže, horská turistika), v dospělém věku už jen takové „udržovací“ (hlavně plavání, turistika, běžky, apod.).

Funkcni_trenink_Jarka4.fwJako většina mých vrstevníků jsem začala mít čas na pravidelnější sportovně rekreační činnosti teprve nedávno – podle hesla: Život začíná, když děti odejdou z domu! (naši dospělí chlapci prominou).
Zkoušela jsem a zkouším různé indoorové (plavání, aquaerobic, hiking, bikram jóga, spinning) i outdoorové činnosti (horské kolo, dračí lodě, in-liny, treková koloběžka), ale postupně mi nejvíc volného času zabíralo běhání v terénu, nejdřív na krátké a postupně na delší a delší vzdálenosti.

Když jse zrovna neběhala, tak jsem brouzdala po běžeckých stránkách na internetu a v této komunitě jsem jednou narazila na článek Dany Škorpilové o její účasti na semináři o Funkčním tréninku u Justyny Mackové. Musím říct, že mě to dost zaujalo; měla jsem již delší dobu pocit, že díky běhu poměrně hodně zanedbávám zbytek těla; zkusila jsem první hodinu (v roce 2013) a pochopila, že je to přesně to, co mi chybělo.

Smůla způsobila, že jsem musela na rok a čtvrt přerušit trénink. Nicméně od března 2015 už v tom zase jedu – nový začátek, nové nadšení, první krůčky, pomalé zlepšování. A taky nejedno příjemné překvapení. Tak například: když jsem v dubnu (po pěti týdnech s kettlebell 2x týdně) běžela závod na 50 km po Brdech, byla jsem hodně překvapená, že jsem neměla druhý ani třetí den po závodě jako obvykle namožené nohy. Fakt nekecám! Je to úžasný pocit, takové výsledky po tak krátké době – takže za svoji osobu mohu potvrdit: Opravdu to funguje!

Funkcni_trenink_Jarka2

A nebo další příklad: Na letošní dovolenou jsme si s mužem naplánovali jízdu na koloběžkách po Labi od pramene k hranicím. Počasí nám výjimečně přálo, jízda vesele ubíhala (denně jsme jeli cca 80 km), tak jsme jenom čekali, kdy se dostaví obvyklá krize – 3. den nic, 4. den zase nic – prostě to zkrátím: 7 dnů podřepů a odrazů na koloběžkách jsme prožili v naprosté euforii a pohodě a uzavřeli jsme to s tím, že za to můžou docela určitě deadlifty a swingy s kettlebells. Ty člověka udrží ve formě tak nějak nenápadně (téměř bezbolestně :-), takže rozhodně můžu funkční trénink doporučit každému, nejen běžcům nebo koloběžkářům!

O autorce: Jaroslova M., 59 let, má dva dospělé syny, celý život pracuje v sedě (nejdříve u psacího stroje mechanického, později elektrického, v posledních letech už jenom PC a myš), takže má dost silnou potřebu tuto nevhodnou polohu nějakým způsobem kompenzovat :-)

V hledání patřičné kompenzace, spolu s mužem, v poslední době dospěli až ke kettlebells. Bingo!

PS od Justys: V pražském maratónu ve Stromovce tohoto roku Jarka získala 3. místo ve své věkové kategorii, gratulujeme!


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva