Jarča patří do “první generace” FuTru. Je s námi skoro od úplných začátků. Je nejenom naše dlouhodobá žačka, ale i kamarádka a fanynka celým srdcem. Spolu jsme malovaly náš první gym na Dykovce a byla to také ona, která nám pomáhala po přestěhování do Dejvic zvládnout chaos na recepci. Po těch 5 letech přišel ten správný čas pozvat Jarču na kafe a rozhovor!

Jarčo, jako dnes si vybavuji tvůj první trénink, na který jsi dorazila se dvěma kamarádkama. Jak ses o FuTru dozvěděla?

Chtěla jsem se sebou začít něco dělat a hledala jsem vhodné cvičení. O FuTru jsem se dozvěděla od své tehdejší kolegyně z práce, jejíž kamarádka v tu dobu chodila k Pavlovi na Hung Kyun a slyšela, že Pavlova přítelkyně Justyna (teď už žena) otevírá lekce cvičení pro ženy. V názvu bylo slovo “funkční”, což mě dost zaujalo a rozhodla jsem se tedy tu funkčnost vyzkoušet.

Nevím z jakého důvodu, ale představovala jsem si to cvičení jako nějakou kalanetiku, kterou povede rozvážná dáma. Hned první návštěva mě těžce vyvedla z omylu. Trénink jsme si tak užily, že jsem následující dva dny nemohla chodit, holt tělo zahálelo dost dlouho. Posilování s vlastní vahou a s kettlebells, které vedla moc sympatická trenérka Justys, a oldschoolový gym jako z filmu mě okamžitě chytlo.

Připadala jsem si jako Alenka v říši divů – vždyť do té doby jsem chodila cvičit do samých vyleštěných, přeplněných sálů plných značkových fittness cvičenců. Přišla jsem i podruhé, potřetí, a tak to je vlastně až do současnosti. Moc ráda na tu dobu vzpomínám. Dalo mi to hodně. Časem jsem se začala zapojovat i do jiných aktivit FuTru.

Funkční trénink Praha, cvičení pro ženy

Za ta léta, co tě znám, jsi prošla úžasnou (nejen fyzickou) transformací – jaký je tvůj recept na úspěch? 

Jsem narozená ve znamení berana, a když si něco vezmu do hlavy, tak se zakousnu a nepustím. Potřebovala jsem nutně od základů změnit životní styl. Tenkrát jsem byla velmi nespokojená se svou postavou a i celkově s životem – dlouhodobě podrážděná, unavená a depresivní, a do toho jsem řešila osobní problémy. Justyna trpělivě vyslechla všechny mé nářky a na nic nečekala. Naordinovala mi maximálně drsný cvičební program EDT (pozn. Justys: Escalating Density Training), který je zacílený na nabrání svalů a úbytek tuků.

Program na mě začal účinkovat skoro okamžitě. Cvičení a změna jídelníčku (zapisovala jsem si vše, co jsem snědla) na mě mělo téměř zázračné účinky. Už jsem neměla čas řešit hlouposti. Hubla jsem a jako bonus se dostavila dobrá nálada a radost z pohybu. Ale přiznávám, že jsem v průběhu programu měla krize a nebyla to procházka růžovým sadem… Justyna musela mít svatou trpělivost, ale povedlo se a já jsem, za to co jsme společně dokázaly, neskutečně vděčná.

Cvičíš pravidelně už pět let, což vyžaduje jistou dávku disciplíny a odhodlání. Co tě motivuje k tomu, abys ráno vstala z postele dříve kvůli tréninku?  

FuTr je vůbec první aktivita, u které jsem vydržela tak dlouho. Pokaždé když jsem se pro něco nadchla, od malování po cvičení, mi nadšení vydrželo jen chvíli. Ve FuTru jednoznačně vítězí rodinná – téměř domácí – atmosféra, neformální prostředí, cvičení, co mi dává smysl. Vyučují tu úžasné instruktorky, které trénují žačky s láskou, úsměvem a zápalem pro věc (holky, díky moc!).

Za ty roky jsem měla tu čest poznat ve FuTru a KB5 mnoho zajímavých lidí a jejich osudů. S některými z nich mě pojí úžasné kamarádství, a to je pro mě ta největší přidaná hodnota, kterou mi cvičení dává (kromě toho, že zvládnu vyběhnout schody do sedmého patra a neremcám).

 

Co považuješ za svůj největší úspěch v gymu, na co jsi nejvíce pyšná?

Za největší úspěch považuji překonání své vrozené lenosti. Taky jsem na sebe pyšná, že jsem se prokousala k velké čince, get upu s 28 kg a k úspěšnému snatch testu s 16 kg. Mám za sebou taky několik tisíc swingů a odtahaných tun železa, což vůbec nezní špatně.

Co pro Tebe byla v tréninku ta největší výzva?

Nejtěžší pro mě byla účast v soutěži TSC. Od přírody jsem nervák a byla jsem tam skoro nejstarší, takže jsem to pojala tím stylem, že jsem šla překonat sama sebe. Nakonec jsem si to skvěle užila – atmosféra byla elektrizující, diváci fantastičtí. Přála bych každému, aby si to alespoň jednou zažil. Už se těším na říjnovou TSC (pozn. Justys: 1. října v Dejvicích) – tentokrát z pozice diváka. Budu fandit jako o život.

Co Ti dává pravidelné a dlouhodobé cvičení?

Rychle jsem si zvykla na pravidelný pohyb. Když nějakou dobu vynechám cvičení, tak bývám podrážděná a s blbou náladou. Cvičení je pro mě droga, musím dostat svou pravidelnou dávku. Taky se těším na známé tváře a na pokec u kafe po tréninku.

Co bys řekla ženám, které se bojí začít cvičit?

Nejdůležitější je udělat ten první krok. Nebát se a přijít. Klidně si vzít jako posilu kamarádku. U nás v gymu panuje velmi přátelská atmosféra – navzájem se mezi sebou motivujeme, povzbuzujeme se.

Vím, že FuTr není pro každého, ale koho jednou chytí cvičení s kettlebell, tak ho jen tak nepustí.

O Jarče: Jarča cvičí na FuTr od května 2011. V praci cvičí s knihami a někdy knihy cvičí s ní – najdete jí už milión let v knihkupectví na Letné. Má ráda výživný trénink a po něm zaslouženou kávu ve společnosti FuTr ladies.


Chceš mít hezkou postavu, hýbat se lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva