„Otevíráme kavárnu v dámském gymu, kam chodí Kája cvičit, přijď v úterý na kafe,“ řekl mi před dvěma lety Petr, a jako správně zvídavá baristka jsem řekla: „Tak jo!“ „No a vezmi si věci, rovnou si zacvičíš, ne?“ „Tak jo,“ řekla jsem, a od té doby zvoním nedočkavě dvakrát týdně na zvonek Funkčního tréninku.

Od začátku jsem měla štěstí na skvělou partu holek, která mě nejen ihned vzala mezi sebe, ale hlavně neskutečně motivovala a táhla kupředu. Po Tactical Strength Challenge (TSC, 3 disciplíny: deadlift, taktický shyb, snatche) jsem pošilhávala už dlouho, ale čas nadešel až teď.

Na jaře jsem si nesměle řekla o velkou činku a dlouhé týdny pod vedením Míši pilovala techniku, rozvážně přidávala na váze. Když jsem v květnu udělala konečně svůj první shyb podhmatem a během několika týdnů zvýšila jejich počet na 4, začínala jsem si myslet, že na to možná už mám. Samozřejmě jsem se bála, abych náročnou systematickou přípravu zvládla, bála jsem se zranění, přetížení, nedokonalé techniky, časové náročnosti a co když mi na soutěži rupnou legíny?

Ale protože mám důvěru ve svoje skvělé trenérky a kamarádky Míšu a Justynu, hodila jsem obavy za hlavu, objednala nové legíny a řekla si o tréninkový plán.

Za dva roky už jsem absolvovala několik programů, tento mi ale sedl nejvíc ze všech. Vyhovovala mi jednoduchost a přesný plán na 8 týdnů dopředu. Dvakrát týdně mrtvý tah, shyby, swingy, get-upy a k tomu dvakrát týdně dřepy, shyby a snatche.

Jako nováčkovi mi Justyna naplánovala váhy a opakování velmi něžně a nebyl pro mě problém přidávat co týden přesně podle plánu – cítila jsem, jak postupem času dostatečně sílím. Jestli bylo něco opravdu těžké, tak přesvědčit kolegy, aby si se mnou proházeli směny tak, abych mohla 3x v týdnu do gymu a 1x týdně ještě doma cvičit (tímto mávám a posílám díky do Šálku).

Sama sobě jsme nastavila cíl „Zúčastnit se – nezranit se“. Mým snem bylo uzdvihnout 1,5 násobek vlastní váhy (tč.62kg), udělat 1 striktní shyb nadhmatem a zvládnout 100 snatchů za 5 minut. Před začátkem programu jsem uzvedla 70kg, nadhmatem jsem jen visela a se snatchy jsem se slušně trápila. Celkem zbytečně jsem v polovině programu zpanikařila, že snatche nezvládám, neudýchám, nevydržím. Skvěle ale zafungovalo naše KB5 Fórum, kde mě všichni uklidnili a dali několik velmi cenných rad ohledně variabilního dýchání, soustředění a techniky, z nichž však nejvíc zabralo ujištění, že když jich nebude 100, svět se nezboří, nebude to poprvé a ani naposledy.

Na posledním „ostrém“ tréninku (poslední týden už je víceméně udržovací) jsem nezvedla cílových 85 kg, snatchovat jsem vydržela jen 4 minuty a přesně týden před TSC jsem se vzbudila se škrábáním v krku a s podivnou malátností. Chtělo se mi plakat, že jsem tomu obětovala tolik času a nakonec to promarodím, ale pak jsem si vzpomněla, že k tomuhle mě přece holky nevedly a že jsem silná žena a nachlazení zadupala do země zázvorem a horkou slivovicí.

Síla myšlenky a žufánkovic léku zafungovaly a v sobotu ráno jsem se cítila skvěle. Atmosféra plnícího se gymu, spousta starých i nových (samých usměvavých) tváří mě pohltila. Na deadliftu padlo 80, 85 a konečných 90 kg, nad hrazdu jsem se vytáhla 4x a snatchů jsem zvládla udělat 109. Jelikož jsem během přípravy 2kg zhubla, splnila jsem si do puntíku svůj cíl, poznala jsem další odvážné spolubojovnice a spolubojovníky a ani na minutu nezaváhala: za půl roku do toho jdu zase!

TSC bych doporučila všem, není čeho se bát a ten pocit, že jste to dokázali, se ničemu nevyrovná!

O Terezce: Vede kurzy přípravy kávy pro pražírnu Doubleshot, potkat ji můžete také v kavárně Můj šálek kávy. Má ráda teplo, jablka, čtení a modrou barvu. S FuTrem je už druhý rok.


Chceš mít hezkou postavu, hýbat se lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva