Funkční trénink PrahaPři pročítání poznámek ze StrongFirst Bodyweight kurzu v Budapešti jsem narazila na větu „When you are strong, everything else is easy.“ („Když jsi silná/silný, všechno ostatní je snadné“).

Bohužel nevím přesně, kdo ji pronesl, ale vzhledem k tomu, že se nachází u poznámek ohledně principů silového tréninku, předpokládám, že to byl Pavel Tsatsouline.

Pokud jde o zdraví, jednoznačně souhlasím. Silné tělo, pevné svaly, zdravé klouby, nic mě netrápí, paráda.

Ale co takový přínos síly v jiných aspektech života? Pomůže mi nějak moje síla v práci, ve škole nebo v soukromém životě? Naštve mě kolega, tak ho vyzvu na souboj v páce? Pohádám se s partnerem, tak bude mít pravdu ten, kdo vypresuje těžší váhu? No to asi ne… Už jen z toho důvodu, že bych doma pravděpodobně přišla o jakékoliv rozhodovací pravomoci.

Železo je dobrý přítel, ale velmi přísný a nemilosrdný pán

Síla a silový trénink nás učí vytrvalosti, trpělivosti a respektu. Není možné přijít na první trénink a bez přípravy (po 10 letech profesionálního nicnedělání) zvednout na benchpress váhu vlastního těla. K takovému výkonu musí většina lidí stoupat pomalu, krůček po krůčku, chytře a hlavně obezřetně, protože ať se nám to líbí nebo ne, železo je dobrý přítel (záměrně neříkám sluha, protože tohle označení mi k povaze železa nesedí), ale velmi přísný a nemilosrdný pán.

Přeženu to v tréninku, flákám techniku, nesoustředím se a myslím na to, co bude k večeři – prásk – železo mi všechny moje ulejvárny ve vteřině spočítá a já budu chvilkové nepozornosti pěkně dlouho litovat.

Funkční trénink Praha

Soustředění je klíč k úspěchu

Člověk se naučí soustředění, bez kterého nejde podávat silové výkony. Jak byste, pánové, chtěli presovat “Bestii” (48 kg), když budete myšlenkami u té krásné slečny, která se na vás v tramvaji usmívala?

Všimněte si, co všechno vás každý den rozptyluje od dokončení sebemenších úkolů. Chci dopsat email a v tom mi volá mamka, jak se mám a jak mi to jde v práci, když položím telefon, přijde kdosi, že potřebuje to či ono, jakmile se vrátím zpátky k rozepsanému emailu, vyskočí upozornění, že za 10 minut začíná konferenční hovor, no to abych honem ještě běžela na záchod, pak už to nestihnu. A takový rozepsaný email pak mnohdy čeká i hodinu na dokončení. Přitom je to záležitost deseti minut soustředění.

Stejně tak jako silový trénink. Když cvičím, musím se soustředit, nemůžu koukat, kde co lítá. V pauzičce fajn, není problém, ale s kettlebell nebo činkou nad hlavou, kdepak.  A co víc, pokud vy zrovna odpočíváte, nerušte ty, kteří cvičí, následky by mohly být horší, než nedopsaný email.

Posuzujte své vlastní výkony jen podle svých vlastních výkonů

Spousta lidí má často pocit, že když ten či onen jejich kamarád zvládne TGU s 32kg, oni musí hned taky. A když to nejde, jsou zklamaní. Ono ale nejde porovnávat Kačenku a Marušku, protože každá je jiná, každá má nějaké předpoklady, nějaké zkušenosti, nějaká omezení.

Když Kačenka udělá deset shybů a Maruška ani jeden, nemusí se nutně hroutit celý svět. Posuzujte své vlastní výkony jen podle svých vlastních výkonů.  Když Maruška neudělá shyb, měla by si především uvědomit co je jejím cílem – tzn.  chce udělat shyb, ne rovnou deset jako Kačenka.  Pravděpodobně to bude nějakou dobu trvat. Ale v okamžiku kdy Maruška shyb zvládne, bude vědět, že to je zasloužené a že úsilí se vyplatilo.

A co se mezitím naučí? Samozřejmě shyb, ale i spoustu dalších věcí. Naučí se disciplíně, protože pokud sama sebe nepřemluví k pravidelnému cvičení, výsledek se nedostaví. Přijde na to, co je to vytrvalost a odhodlání. Bez toho, aby zatnula zuby a šla přes všechny překážky („dneska nemám čas, musím nakoupit…“), se k vysněnému shybu nedostane.

Funkční trénink Praha

Pochopí, že ne všechna bolest je tak špatná, aby se na cvičení vykašlala a plácla se na pohovku k televizi.  Ono když je člověk trochu namožený, je něco jiného než když má svalovou horečku. Trochu namožený neznamená, že by nemohl cvičit.

A jakmile tohle všechno pochopí, bude Marušce jasné, že dokáže cokoliv, pro co se rozhodne.  Nějaká uzávěrka v práci, nebo nepříjemný šéf ji pak nemůže rozhodit. (Už jen proto, že nejspíš udělá víc shybů, než on, a to právě zvládla svůj první!)

Na tohle všechno přijde jen proto, že chtěla být silná. Síla totiž fakt usnadňuje život.

 

Funkční trénink Praha, cvičení pro ženy

O autorce: Alžběta „Kill Bill“ Mušková

Certifikovaná instruktorka školy KB5 a SFB (StrongFirst Bodyweight)

Instruktorka Funkčního tréninku Praha

 


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva