Většinou se snažím své žačky motivovat k pohybu a pravidelnému cvičeni aspoň 2x týdně. Pro řadu z nich je Funkční trénink jediným pohybem, který během týdne mají. To je jedna skupina žaček.

Druhá skupina jsou ženy, které vyzkoušely snad všechno možné a stále hledají dále. Chtějí dělat všechno – běhat, plavat, tancovat, prát se (bojová umění všeho druhu), zvedat železo. A ve všem se chtějí být nej. Těm je věnovaný tento článek.

Co je tvůj cíl? Zničení nebo zlepšení?

Pavel Tsatsouline říká, že když si má vybrat mezi “nedotrénováním” a přetrénováním, vždycky zvolí první variantu. Žádné z vás nepřeji svalovou horečku, kdy 3-4 dny nejenom, že nebudete schopny cvičit, ale nebudete schopny dělat nic.

Místo nárazového cvičení (“hurá, jupí do toho!”) a pak umírání, je lepší dlouhodobě a pravidelně na něčem pracovat. Moje pokročilé žačky (ty, co chodí 3-4x týdně do gymu a zvedají opravdu těžké váhy) jsou málo kdy po cvičení namožené.

Cílem chytře udělaného tréninku (který zapadá do dlouhodobého plánu) je zlepšení, ne zničení.

Tichý zabiják- chronické přetrénování

Ne vždycky to musí skončit svalovou horečkou, někdy se to táhne delší dobu. Teoreticky všechno zvládáš – sice tvoje stravování je daleko od ideálu, místo spánku do sebe liješ další kafe a energy drinky, bolest kloubu tlumíš prášky na bolest a jedeš dál… Ale jak dlouho?

Tělo funguje jako celek – psyché a tělo pohromadě. Cvičení je pro tělo taktéž stres, když k tomu přidáme stres z práce, ze špatného stravování, málo spánku, další jedy jako alkohol a nikotin, problémy se zdravím se dříve nebo později dostaví.

Mark Reifkind, Master SFG, říká, že kdo hledá hranice, určitě je najde. Není otázka, jestli se tvoje tělo zhroutí, ale kdy? Za měsíc? Za týden? Zítra?

Nejde stále jen přidávat

Chytrý trénink je staven tak, že se nejdřív učíš něco nového, ladíš techniku, pak pomaličku přidáváš. Po nějakém čase je potřeba zase ubrat, abychom mohli přidávat (odborně se tomu říká periodizace). Znáte to, tři kroky dopředu, jeden dozadu…

Chybějící dílek skládanky – regenerace

Pokud chceš po svém těle, aby podávalo výkony, musíš na něj být hodná a dopřát mu dostatek odpočinku. Dobré jídlo, které pomůže v regeneraci (v případě silového tréninku potřebuješ dostatek stavebního materiálu jako například protein), spánek (8 hodin plus prosím, ideálně chodt spát cca. 2 hodin před půlnocí!).

Kromě toho – hraj si na tréninku, pracuj na technice, neber tréninky smrtelně vážně.

Nezlepšuješ se na tréninku, ale mezi tréninky!

Jak často cvičit?

2x týdně je minimum, 3x-4x týdně je ideální pro většinu lidi. Dej přednost silovému tréninku (čím jsi starší, tím je to důležitější!). Nic proti jinému pohybu, pokud máš chuť, jdi se proběhnout (20 minut regenerační výklus, ne 10 km 7x týdně ), zaplavat na pohodu, vezmi psa na procházku.

Více není vždycky lépe.

Je to jako ve vaření. Když máš přidat 1 stroužek česneku tak tam přece nedáš celou hlavičku (anebo snad jo?), že to bude lepší! V tréninku jako při vaření – je potřeba najít tu správnou míru.

Více není lépe, je to jenom více.


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva