Utíkáš na důležitý meeting a výtah jako na potvoru nejede. S vypětím všech sil vyběhneš 5 pater a pak to začne: křeč v lýtku, bolest v zádech a dech popadáš ještě hodinu poté. “Sakra, s tou fyzičkou musím něco udělat!” umíníš si a hned ten den se přihlásíš do nejbližšího fitka.

Po měsíci ale zjišťuješ, že se bolest zad nejen nezlepšila, ale přidalo se k ní i pravé koleno. První reakce je vykašlat se na fitko, protože je to určitě tím. Nemusí to být nutně pravda. Mohla sis vybrat sebelepší druh cvičení, pokud má ale tvoje bolest příčinu jinde, je třeba začít tam.

Příčinou bolesti mohou být špatné pohybové stereotypy, časté a ergonomicky špatně nastavené sezení u PC, chronické přetěžování, velká a dysfunkční sportovní zátěž, nevhodný druh sportu, předchozí zranění, operace, jizvy, degenerativní onemocnění pohybového aparátu, záněty…

Bolest jako “svítící kontrolka”

To, že tě něco bolí, je nepříjemné, a většina lidí to řeší spolknutím prášku. Je to ale jediná cesta, jak ti tvé tělo může říct, že něco není v pořádku (bohužel se ještě nenaučilo posílat mozku zdvořilé e-maily).

Funkcni-trenink-Praha-FMSGray Cook (jeden z hlavních zakladatelů systému FMS) přirovnává bolest ke svítící kontrolce v autě.

Schválně, co uděláš, když ti začne blikat v autě? Zakryješ jí a předstíráš, že je všechno v pořádku? Nebo chceš co nejdříve vyřešit problém, a pokud sám nevíš jak, poradíš se s odborníkem (mechanikem)?

Proč se stejným způsobem nechováš ke svému tělu?

Pokud se koleno ozývá fakt často a každý den tě bolí záda, znamená to, že ti bliká červená kontrolka a je dobrý nápad poradit se co nejdříve s odborníkem.

“Bolest mění všechno”

Opět citát z úst Graye Cooka. Bolest mění způsob, jakým tělo funguje, jak se hýbe.

Pakliže dál budeš cvičit přes bolest, tvůj trénink bude neefektivní. Místo nárůstu síly, svalové hmoty a zlepšení mobility budeš neustále prohlubovat už existující dysfunkci a na to nabalovat další, ještě větší obtíže.

Tvoje tělo si pak najde cestu, jak tyto stavy obejít pomocí náhradních pohybových vzorů, tzv. kompenzací. Ani o tom nemusíš vědět, ale můžeš například zatěžovat jednu stranu těla víc, protože na druhé něco bolí.

Pohyb před výkonem

Funkcni-trenink-Praha-FMS2Základem “optimální pyramidy výkonu” (její nejširší části, na kterou se staví všechno ostatní), není nic jiného než funkční pohyb (funcional movement). Na obnovení pohybu jsou skvělé mj. OS Resety a cviky jako je kettlebell get-up.

Teprve na tom se staví funkční výkon (funcional performance), kde chceme pracovat na síle, výbušnosti, vytrvalosti a jiných kvalitách. Až na samém vrcholku pyramidy jsou specifické schopnosti (funcional skill), potřebné pro tvůj konkrétní sport (např. fotbal, MMA, atc.)

Nejdříve se tedy chceme hýbat dobře (a bez bolesti), pak často, a pak teprve pod zátěží. Přesně v tomto pořadí. Jinak budeme pravděpodobně vršit fitness na dysfunkce.

Jak jsi na tom, co se týká pohybu, můžeš zjistit pomocí FMS (screening pohybu). FMS odhalí asymetrie, dysbalance, “slabá místečka”, existující bolesti a může také snížit riziko případných bolestí a zranění v budoucnu.

Use it or lose it

Víme už, že není dobrý nápad bolest ignorovat, a už vůbec ne cvičit přes bolest (“no pain, no gain” v tom případě neplatí).

FMS není jen testování pohybu – najde problém a ten pak řeší pomocí korektivních cviků. Po vyřešení problémů a bolesti je potřeba navázat cvičením/posilováním, které upevní nové pohybové vzorce a udělá tělo odolnějším vůči zranění a bolesti do budoucna.

Hýbat se bez bolesti, být silný, zdravý, užívat si plně tělo, co víc si přát?

O autorce: Renata Hanušová

  • Funknci-trenink-Praha-RenataHAbsolvovala bakalářské studium fyzioterapie na Karlově univerzitě v Praze.
  • Jako fyzioterapeutka je v praxi přes 3 roky a při své práci upřednostňuje komplexní a aktivní přístup ke klientům.
  • Od září 2014 je certifikovanou FMS (Functional Movement Systems) specialistkou
  • Na FUTR chodí od dubna 2014.

 

Pro objednání FMS screeningu můžete použít náš kontaktní formulář níže!


Chceš začít cvičit? Na nic nečekej, zavolej na 608 826 788 (recepce – pondělí až čtvrtek, 16 h. až 20 h.) nebo využij kontaktní formulář níže a domluv se na první cvičení!

Cvičíme ve vlastních prostorách 5 minut od stanic metra Hradčanská/Dejvická – ulice Wuchterlova 1, Praha 6!

    jméno (třeba zadat)

    email (třeba zadat)

    předmět zprávy

    zpráva